Backgroound Image

Klarspråk i pingstens tid

1. Tänk vad skönt det vore om alla talade klarspråk. Inte det man får höra när man blir uppkallad till rektorn eller chefen: Nu Kalle ska vi inte gå som katten kring het gröt – nej, låt oss tala klarspråk med varandra. Inte så, det är maktspråk inte klarspråk. Inte heller som programmet Klarspråk i Sveriges Radio P1 där människor ibland luftar ganska obskyra åsikter och fördomar. Obskyr, förresten, betyder ju oklar, dunkel. Nej inte heller så.

Ett vackert ord förresten – klarspråk. Det får mig att associera till friskt vatten, törstsläckande, glittrande i solen. Klarspråk. Inga lögner, eller halvsanningar. Inga försök att manipulera varandra. Inga försök att skuldbelägga den andre för att påverka. Nej, helt enkelt klarspråk i pingstens tid och anda.

Vi läser med förfäran hur Rysslands propagandamaskineri satt i system att sprida lögner för att skapa en kollektiv osäkerhet på vem man skall lita. Det är också djupt tragiskt att den ryska ortodoxa kyrkan stöder detta manipulerande för att få tillbaka sin makt över människors själar och kroppar. Sådant som den kristna kyrkan har ägnat sig åt allt för länge, allt för mycket. Men det är inte bara där vi ljuger. Det gjorde man i FIFA också, eller på Kanalöarna. Det gör vi vid våra köksbord och i styrelserummen också. Så tänk vad klarspråk skulle kännas befriande. Vi får veta sanningen. Ingen försöker att lura oss.

Jag minns en skiva med Göran Fristorp jag lyssnade mycket på som ung. Där fanns Beppe Wolgers text ”Jag var en vandrare”

Jag blev en sångare, som vill va kvar på vår jord
Vill va en sångare som kan stå för sitt ord.
Jag vill inte bli en månglare av sorg och leda, av en bitter strid.
Jag vill hinna sjunga: ”Jag älskar Dig” medan ännu alls finns tid

Tänk så tokigt det blivit ibland. Den heliga Anden är sanningens Ande, för att påminna oss om de bud Jesus har gett oss. I den karismatiska vågen min ungdom blev detta med Andens gåvor och tilltal ofta något overkligt och manipulativt. Det var till för att skapa en ganska overklig miljö som i sin tur skulle leda till religiösa upplevelser. Så här i backspegeln känns det långt ifrån klarspråk från sanningens Ande. Jag kan inte se i nya testamentet att Andens uppgift är att fördunkla verkligheten utan att klargöra den.

2. Profeten Joel sa: Det skall komma en tid då jag utgjuter min ande över alla. Era söner och döttrar skall profetera, era gamla män skall ha drömmar, era unga män se syner. Också över slavar och slavinnor skall jag då utgjuta min ande.

Den tiden är redan här – anden är utgjuten över världen, över alla. Ingen mannamån. Anden är demokratisk och generös. Den gör oss klarsynta. Jag tror inte drömmarna som Joel pratar om skall förväxlas med fromma förhoppningar med halvslutna ögon. Nej, den heliga Anden gör oss klarsynta så att vi kan se och tolka verkligheten som den är, och se vad som behöver göras och sägas. Här är plats för kloka insikter och förmågan att genomskåda det som är falskt.

3. I pingstens anda blir vi också klartänkta. Det har inte alltid varit det första man tänkt på när det gäller kristna människor. Men den heliga anden utmanar oss också att inte gömma oss i kyrkan eller i ängsliga grupper av likasinnade som gömmer sig för världen. Tro och vetenskap måste gå hand i hand. Textkritisk bibelforskning växte fram ur rationalismen på 1600- och 1700-talen, och i dess anda är våra teologer utbildade sedan det sena 1800-talet.  Här har vi präster och pastorer ett stort ansvar att använda våra kunskaper för att utmana till kritiskt läsande som klargör och inte befäster fördomar och ytlighet. Så varför låtsas som om vi inte vet allt detta?

Tala klarspråk, vara klarsynta och göra oss kända för att vara klartänkta – det är kyrkans uppdrag i dagens värld med så mycket lögner, fördomar och hat mot oliktänkande. Jesus utlovar den heliga Anden för att världen skall helas.

Den nordamerikanske teologen William T Cavanaugh, som nyligen besökte Equmeniakyrkans kyrkokonferens, beskriver Bibelns budskap i en ”oneliner”: Sin is scattering – Salvation is gathering!  Frälsning och helgelse är ingen privatsak, utan handlar om att hela det som är trasigt, som orsakar död och förintelse, hatbrott och barnmisshandel. Sanningen skall göra oss fria. Den låg till grund för den syafrikanske sanningskommisionen. Den borde ligga till grund för all fredsarbete i världen och vid köksbordet. Sanningen möjliggör ett helande, en frälsning för alla folk.

”Jag blev en sångare, som vill va kvar på vår jord
Vill va en sångare som kan stå för sitt ord.”