Backgroound Image

Föraktad är du som kommer…

Nej, så står det inte i Nya Testamentet. ”Välsignad är du som kommer, i Herrens namn, Hosianna i höjden” – så ska det vara. Så sjunger vi. Så ber vi. Men sen då? Hur går vi från ord till handling denna adventstid?

Många är de – flyktingar från våld och död, ensamkommande flyktingbarn eller romer som söker vägar ur sin fattigdom – som möts av ett allt hårdare och kallare klimat just här strax utanför min dörr. Många är de som får höra och känna in på bara kroppen: ”Föraktad och förbannad är du som kommer hit till oss. Du tar våra jobb, du tar våra bidrag (fast inte samtidigt, väl?), du förstör vår svenska kultur och du stör oss i julfriden. Vi vill inte ha dig här som påminner om att allt inte står rätt till. Vi orkar inte med dig. Åk hem igen!”

Vart då, till vad? Jesus sa: ”Rävarna har lyor och himlens fåglar har bon, men Människosonen har inget ställe där han kan vila sitt huvud.” Vår Mästare vet vad det är att vara flykting och hemlös. Medan vi värmer glöggen och skållar mandeln så sover andra familjer i baksätet på en bil. När vi väntar på tomten väntar andra på besked från Migrationsverket.

Den Nya Zeeländska pastorsfrun och psalmförfattaren Shirley Erena Murray har skrivit en underbar julpsalm med rubriken”Star Child”. Där tecknas gudabarnet och barn i alla situationer och åldrar – önskade, oönskade, uttråkade, slagna, bittra, åldrade – men refrängen rymmer en underbar bön och önskan som jag gärna delar med mig av:

This year, this year, let the day arrive when Christmas comes for everyone, everyone alive!

Fri översättning: Låt julen komma i år, just i år, till alla, ja alla människor.

Att ta emot barnet, barnbarnen, flyktingbarnen, människosonen och medmänniskan är att ta emot en gåva från Gud. En himmelsk julklapp. En gåva som förvandlar dig och mig och världen. Då blir sångerna i advent och jul på riktigt. Då gömmer vi inte Jesus, Guds son och vår Herre, i en idyllisk, världsfrånvänd julsaga utan låter honom ta gestalt mitt i vår verklighet och i våra liv. Då kan vi säga till honom, till varandra, till våra okända flyktingar och tiggande medmänniskor:

Välsignad är du som kommer…! Jag är glad att du är här, kan jag hjälpa dig med något? Kan du hjälpa mig med något? När jag möter dig, möter jag Kristus. Gud är här – Immanuel.

Pastor David Sandberg som betjänade S:t Jakobs församling 1939-1953 var en kristen mystiker och en bönens människa. Efter hans död gav Metodistkyrkans förlag ut en liten skrift med hans böner. En av dem lyder:

”Jesus Kristus! Du var hemlös på jorden. Ditt enda hem är människans hjärta. Förläna mig den stora nåden att mer och mer öppna mitt hjärta för Dig, så att Du inte för min skull må vara hemlös på jorden! Amen!”

Jag vill tillönska Er alla en fin Adventstid, en God Jul och ett välsignat Nytt År!

Leif Tullhage