Backgroound Image

Brahms Requiem 8 november kl 18.00

Ein deutsches Requiem

Välkommen att lyssna och fördjupa er i Johannes Brahms mäktiga körverk »Ein deutsches Requiem«. Pastor Leif Tullhage som även är musiker och körpedagog framför detta verk med en för tillfället sammansatt kör. Detta är versionen för piano 4-händigt som spelas av Karin Birgersson och Emelie Birgersson, musiken kompletteras av pukor trakterade av Angelina Mangs . Sopransolist är Erika Tordéus och barytonsolist Matts Johansson. Eftersom Leif önskar att sångtexterna skall bidra till en fördjupad upplevelse av musiken så reciteras de av skådespelaren Martin Bergren. Inträde 150 kr.

Detta är inte en gudstjänst – även om requiet från början var en bön och mässa för de döda – men heller inte endast en konsert. När Johannes Brahms skapade sitt verk 1866 med egenhändigt utvalda texter ur bibeln så fanns ett syfte, en mening. Brahms lämnade den katolska mässans texter för han ville förmedla ljus och tröst mitt i livets realiteter av förgängelse och död.

I det katolska requiet sjungs om Dagen som skall komma då världen förbrinner och blir till aska. Bildspråket är suggestivt: Världen ska skaka när domaren kommer, basuner kommer att ljuda, och människorna kommer att resa sig upp ur sina gravar. Mitt i allt detta ber den troende om förbarmande, att Gud ska låta just henne vara en av dem som räddas. Uttrycken för ånger och förtvivlan över de synder man begått är starka.

I Brahms requiem finns inte denna oro och ångest. Här finns ångesten över livets förgänglighet men också trösten. Hos Brahms ljuder också basunerna men nu för att förkunna att döden är besegrad: »Du död var är din seger, du död var är din udd«.

Verket inleds inte med en bön för de döda, utan för de efterlevande som sörjer. »Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade«. Och här finns grundtonen i detta »JohannesBrahmsevangelium«.

Välkommen till S:t Jakobs kyrka på söndag.

Affisch Brahms Requiem nytt original